• © Filippo Bolognese

  • © Filippo Bolognese

  • © WaltGalmarini AG

  • © Filippo Bolognese

  • © Filippo Bolognese

  • © Filippo Bolognese

We propose a tower without a plinth, so that as much space as possible can be freed up for public space in the densely built-up area. The tower is staggered upwards in four segments. The lowest edge makes important horizontal references to the neighbouring development. The inner logic of the high-rise building is based on the idea of a vertical neighbourhood. For this purpose, three storeys each are merged via a central, open centre. This piazza is the arrival point, distribution space and gateway to the apartments. A total of 10 neighbourhoods with about 22 residential units each are created. Resident profiles with similar needs are grouped together. The variety of apartment typologies is only made possible by the innovative structural concept and the consistent separation of primary and secondary structures. Two tubes inserted into each other are designed as load-bearing elements. The “tube-in-tube principle” of the famous steel frame constructions from 1950s Chicago is thus translated into a future-oriented construction made of the renewable raw material wood. Bracing is provided by the two interconnected tubes.